M3 - Tema 15 - Monumente

    Cetatea Oradea


Cu o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradei este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat, pentru că oferă o experiență medievală aparte. Trecutul istoric al acesteia, arhitectura, legendele existente cu privire la anumite evenimente care i-au marcat existența, te vor determina să îți petreci multe ore descoperind povestea Cetății.

Incă de la începuturile sale, Cetatea Oradea a constituit nucleul vieții politice, militare, administrative, juridice şi religioase, în urma sanctificării din 1192, a fondatorului episcopiei orădene ca Sf. Ladislau Taumaturgul.

 

Activa implicare a episcopilor în dezvoltare și efervescenta viaţă culturală au transformat Cetatea Oradea, în secolul al XV-lea, în unul dintre cele mai însemnate centre europene ale Umanismului şi Renaşterii. Astfel, în interiorul acesteia, a funcţionat o mare bibliotecă, cu cărţi aduse din Italia, un Literarum asylum, loc de întâlnire a marilor cărturari umanişti ai timpului, o şcoală capitulară catolică, unde a învăţat şi marele cărturar umanist Nicolaus Olahus, precum şi un observator astronomic, care a stabilit meridianul zero al hărţilor la Oradea, pentru mai multe secole.

 

Acest meridian trecea prin incinta Cetăţii, fiind localizat aici de fizicianul austriac Georg von Peuerbach, la îndemnul marelui umanist, episcopul orădean Ioan Viteaz de Zredna.

      Link ul de la google maps il gasiti aici 

 Am intrat pe google maps si a facut o ruta de la scoala mea pana la cetatea Oradei

Comentarii

Postări populare